Социализируемся

Я в Google+ Я в Twitter Я в Facebook

Wednesday, April 21, 2010

Класифікація видів пошуку

Методи і засоби інформаційного пошуку в Semantic Web (продовження, стор. 5)




Адресний пошук. Процес пошуку документів здійснюється за суто формальними ознаками, які вказані у запиті. Для здійснення такого типу пошуку необхідні наступні умови:
  • 1. Наявність в документу точної адреси.
  • 2. Забезпечення суворого порядку розташування документів у запам'ятовуючому пристрої або в сховищі системи.
Адресами документів можуть бути адреси веб-серверів та веб-сторінки, елементи бібліографічного запису, адреси зберігання документів у сховищі.

Документальний пошук. Процес пошуку здійснюється в сховищі інформаційно-пошукової системи первинних документів або в базі даних вторинних документів, що відповідають запиту користувача.
Існує два різновиди документального пошуку:
  • 1. Бібліотечний, який спрямований на знаходження первинних документів;
  • 2. Бібліографічний, який спрямований на знаходження відомостей про документи, які подані в вигляді бібліографічних записів.
Фактографічний пошук. Процес пошуку полягає в пошуку фактів, які відповідають інформаційному запиту. До фактографічних даних відносяться відомості, які добуті з первинних або вторинних документів, або які отримані безпосередньо з джерел їх виникнення.

Розрізняють два підвиди фактографічного пошуку:
  • 1. Документально-фактографічний, який полягає в пошуку в документах фрагментів тексту, які містять факти;
  • 2. Фактологічний (опис фактів), який припускає створення нових фактографічних описів в процесі пошуку шляхом логічної обробки знайденої фактографічної інформації.
Семантичний пошук. Цей пошук полягає в пошуку документів за їх змістом. Для здійснення такого типу пошуку необхідні наступні умови:
  • - переклад змісту документів і запитів з природної мови на інформаційно-пошукову мову для створення пошукових образів документу і запиту.
  • - створення пошукового опису, в якому вказується додаткова умова пошуку.
Принципова різниця між адресним та семантичним пошуками полягає в тому, що при адресному пошуку документ розглядається як об'єкт з точки зору форми, а при семантичному пошуку – з точки зору змісту. При семантичному пошуку знаходиться множина документів без зазначення адрес. Це є принциповою відмінністю каталогів і картотек. Бібліотека – це є зібрання бібліографічних записів без вказування адрес.

Begin
2 3 4 5 Next>>
...
13 14 Last (15)

No comments:

Post a Comment

Популярное

Использование материалов сайта

Информация, представленная на сайте, может свободно использоваться и распространяться при обязательном указании активной прямой ссылки на сайт http://in-search-of-semantics.blogspot.com/, а тексты научных статей – при указании авторства и ссылки на бумажную публикацию.

При размещении текстов статей на своих сайтах, блогах и пр., пожалуйста, присылайте ссылки.
Комментарии перед публикацией предварительно модерируются.

Хотите сказать спасибо автору? Не откажусь :) - Поставьте ретвит на пост, или другую социальную закладку. Спасибо.